Opiekacz do orzeszków – urządzenie dla fanów ciastek
Pieczone „orzechy” to doskonała propozycja dla każdego wielbiciela ciastek. Opiekacze do orzeszków nie tylko nadają im ciekawą formę, ale i gwarantują perfekcyjne wypieczenie. Czy warto zainwestować w taki sprzęt? Jakie ma plusy i minusy? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Przeczytaj go już teraz!
Czym jest opiekacz do orzeszków?
To urządzenie przypominające kształtem domowy toster albo gofrownicę – w zależności od modelu, jaki się wybierze. Wnętrze jednak jest dostosowane tak, aby ciastka były pieczone w kształcie łupinek orzecha włoskiego. Dzięki nieprzywierającej powłoce pokrywającej płyty grzewcze te małe smakołyki dobrze się opiekają i łatwo odchodzą, gdy już przyjdzie pora je wyciągnąć. W sklepach można je znaleźć o różnej pojemności, jednak najlepsze marki oferują wypiekanie do 24 sztuk jednocześnie!
Opiekacz do orzeszków – dla kogo?
Urządzenia te są rewelacyjnym rozwiązaniem dla każdego, kto uwielbia ciastka z dodatkami. Forma łódeczki umożliwia stosowanie najróżniejszych wsadów – wytrawnych i słodkich. Dzięki nim uświetnisz niejedną imprezę, serwując ciastka z ulubionymi musami, bakaliami czy kremami. Opiekacz do orzeszków sprawdzi się także w kawiarniach i cukierniach oferujących swoje wyroby. Będą smakowitą przekąską do kawy, jak i dla najmłodszych.
Zalety i wady urządzenia
Do zalet tego sprzętu należy nieprzywierająca powłoka, pozwalającą wyjąć całe łupinki z foremki. Teoretycznie wadą może być pobór mocy, gdyż wynosi około 1600 W. Jednak opiekacz do orzeszków na jednej partii działa około 2 minut, więc pobór mocy jest niemal niezauważalny.
Wybierz opiekacz do orzeszków dobrej marki
Na rynku dostępne są różne produkty tego typu – dla profesjonalistów, jak i amatorów. Warto jednak postawić na modele pochodzące od renomowanych marek. Dzięki temu masz pewność dobrych właściwości i trwałości. Przejrzyj więc oferty różnych firm i dobierz sprzęt odpowiadający parametrami Twoim potrzebom.